Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i gotować przez 10 minut na wolnym ogniu. Odstawić do wystudzenia. Zimną masę przełożyć do miski.
Żółtka oddzielić od białek i połączyć z masą. Po dokładnym zmiksowaniu odłożyć trochę więcej niż pół szklanki, a do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą. Można to zrobić robotem – na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do formy na babę (wcześniej trzeba ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).
Wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Babkę wyjąć z formy zaraz po upieczeniu, przełożyć na deskę i posmarować odłożoną wcześniej masą. To bardzo ważne, by baba była gorąca, bowiem jej ciepło sprawi, że masa szybko zastygnie. Na samym końcu posypać prażonymi płatkami migdałów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed Niedzielą Palmową, na tydzień przed świętami Wielkiej Nocy, Ewa...
Galaretki rozpuścić, wylać na płaskie talerze. Gdy zastygną, pokroić w kostkę i nałoż ...
Drożdżówka cudnie zapleciona;-)
Wiejskie dziewczęta w welonach - tak brzmi oryginalna nazwa tego deseru;-)
Jeden z bardziej znanych deserów z Ameryki!