/ Przepisy / Ciasto z gruszkami

Opis przygotowania

 

Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prosto stały. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem (boki grubiej), dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obłożyć płatkami migdałowymi. Schłodzić w zamrażarce.

Jajka utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać mąkę, przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę migdałową (wystarczy drobno zmielić migdały) oraz sól, jogurt i likier migdałowy. Na samym końcu wlać olej z pestek winogron. Zmiksować na wolnych obrotach.

Gotowe ciasto przełożyć do foremki, włożyć gruszki. Piec przez 1 godzinę w 180 st. C. W połowie pieczenia ciasto nakryć folią aluminiową, by wierzch za bardzo się nie przyrumienił.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 198
Ewa gotuje - odc. nr 198

W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz przygotuje meksykańską tortillę...

 

Podobne przepisy

Sernik z brzoskwiniami

I kruszonką kokosową!

Rolada kokosowa

Wodę zagotować z masłem, cukrem i kakao. Do ciepłej masy wsypać zmielone herbatniki.Z ...

Ciasto z masą ananasową

Biszkopt z kawą cappuccino!

Mazurek marchewkowy

Na kruchym spodzie!

Wróć do listy przepisów