Skończyły się wakacje, więc ruszamy z nowym sezonem „Ewa gotuje”. A ponieważ koniec lata to idealny czas na imprezowanie pod chmurką, Ewa zaprosi na potrawy z grilla. Zacznie od ryb. Na ruszt trafią makrela i dorsz. Później będzie coś dla mięsożerców – doskonała, surowa kiełbasa pieczona na grillu. A do tego domowy ketchup, sos barbecue i surówka z marchewki i kapusty pekińskiej. Natomiast na deser Ewa upiecze tartę z borówkami amerykańskimi, które pięknie obrodziły w przydomowym ogrodzie.
Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...
Sprawioną tuszkę przyprawić wewnątrz solą i pieprzem...
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach...
omidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne...
Na rozgrzanym oleju zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę...
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na centymetrowe kawałki...
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać...