
Śliwki wypestkować. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, posłodzić, zalać wodą, wrzucić goździki i cynamon. Przykryć i ugotować do miękkości.
Następnie przetrzeć przez sito (przyprawy wyrzucić). Postawić na kuchence.
Mąkę rozrobić w śmietanie. Zahartować. Wlać do zupy. Wymieszać i zagotować.
Podawać na ciepło lub na zimno, z kleksem śmietany, miętą oraz kawałkami śliwek (owoce wystarczy podsuszyć w piekarniku).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Koniec lata niezmiennie kojarzy się nam z polskimi śliwkami. Natomiast...
Na suchą patelnię wsypać pestki dyni i uprażyć na złoty kolor (tak samo można uprażyć ...
Rozgrzewająca!
Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.
Mocno pikantna, z warzywami;-)