/ Przepisy / Baba drożdżowa z dżemem malinowym

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić dołek, wlać około 100 ml ciepłego mleka. Posłodzić 3 łyżkami cukru. Wkruszyć drożdże. Delikatnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.

Po tym czasie wybić jajka, dosypać resztę cukru, dolać pozostałe mleko oraz roztopione masło. Uperfumować cukrem waniliowym. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od łyżki, przykryć i odstawić na ½ godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę – obficie posypaną mąką. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować dżemem malinowym. Delikatnie zwinąć w rulon i pokroić na 3-centymetrowe kawałki.

Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać cukrem. Do tak przygotowanej foremki włożyć kawałki drożdżowego ciasta – układać jeden obok drugiego, dość ciasno.

Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim wierzch ciasta. Przykryć i zostawić w cieple na 20-30 minut. Następnie wstawić na około 40 minut do pieca, nagrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu od razu wyjąć z formy. Cukier spowoduje, że na babie powstanie chrupiąca skorupka.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 239
Ewa gotuje - odc. nr 239

Zbliżają się święta, więc w domu Ewy zapachnie Wielkanocą. Krzątanina w...

 

Podobne przepisy

Koszyczki

Ma stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i wysiekać. Zrobić dołeczek, dodać żółtka i śm ...

Ciasteczka francuskie

Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować roztrzepanym j ...

Żabie oczka

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobnion ...

Puszysty sernik z sosem malinowym

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem...

Wróć do listy przepisów