Przygotować solankę. Do wody wsypać sól, saletrę i cukier. Dodać kolendrę, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem zagotować, następnie wystudzić.
Szynkę ułożyć w naczyniu kamionkowym. Zalać solanką – płyn powinien przykryć mięso. Dodać całą główkę czosnku (w łupinie) i garść tymianku. Odstawić na 7-10 dni w ciemne i chłodne miejsce. Od czasu do czasu należy zajrzeć do środka i przemieszać. Jeżeli marynata zmętnieje i zacznie ciemnieć, trzeba ją wymienić na nową, przy czym można zmniejszyć gramaturę soli.
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami. Zasznurować dratwą (jeśli szynka jest zwarta, ten zabieg można pominąć). Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i upiec w piekarniku – temp. 160 st. C, czas pieczenia mniej więcej 2 ½ godziny, przy czym ostatnie 15 minut bez przykrycia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zbliżają się święta, więc w domu Ewy zapachnie Wielkanocą. Krzątanina w...
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Mięso przepuścić przez maszynkę ...
A do tego barszczyk!
Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...
ięso przełożyć do miski. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem...