Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą. Utrwalić połową cukru trzcinowego, dodając go stopniowo i cały czas miksując.
Masło utrzeć, dosypać resztę cukru. Spienić. Dodać żółtka, uperfumować skórką otartą z całej cytryny. Wymieszać. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Dolać sok z ½ cytryny. Zmiksować i delikatnie połaczyć z pianą.
Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą bezglutenową). Ułożyć maliny i przykryć resztą ciasta. Wierzch wyrównać i wcisnąć kilka malin.
Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa pokaże jak przyrządzić znakomity krem z pieczonej dyni i...
Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...
Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...
A tak naprawdę z czekolady i fasoli...