/ Przepisy / Ciasteczka orzechowe

Opis przygotowania

Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połączyć z masą. Dodać posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.

Z ciasta najpierw uformować kulki, następnie rozpłaszczyć je na zgrabne placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie ok. 4 cm (ciasteczka rosną podczas pieczenia). Piec ok. 20 minut w temp. 160 st. C (na środkowej półce, z termoobiegiem, grzałka górna i dolna).

Z powyższej receptury wychodzi ok. 50 ciasteczek. Na podwieczorek diabetycy mogą zjeść 3 takie ciastka (równowartość 1 wymiennika węglowodanowego).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 37
Ewa gotuje - odc. nr 37

Odcinek z myślą o diabetykach. Ewa Wachowicz przygotuje łososia w musztardzie,...

 

Podobne przepisy

Galaretki w jogurcie

Galaretki rozpuścić, wylać na płaskie talerze. Gdy zastygną, pokroić w kostkę i nałoż ...

Ciasto z jabłkami w pianie

Na kruchym spodzie!

Ciasto spod widelca

Gdy w domu nie mamy jeszcze robota...

Keks makowy

Z polewą czekoladową...

Wróć do listy przepisów