Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować wywar.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić.
Grzyby pokroić, delikatnie wymieszać z cebulą i lekko przesmażyć, po czym dodać do wywaru.
Na patelnię wlać porto, wymyć smak i przelać do zupy. Gotować do miękkości (przez ok. 15 minut).
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną.
Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Czas grzybobrania! Ewa Wachowicz przygotuje zupę z leśnych grzybów, na...
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być ...
Przygotowanie zupy zacząć od zrobienia pulpetów. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na ...
Z dodatkiem wędzonego łososia!
Ogórkowa nieco inaczej...