/ Przepisy / Zupa z leśnych grzybów

Opis przygotowania

Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować wywar.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić.

Grzyby pokroić, delikatnie wymieszać z cebulą i lekko przesmażyć, po czym dodać do wywaru.

Na patelnię wlać porto, wymyć smak i przelać do zupy. Gotować do miękkości (przez ok. 15 minut).

Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną.

Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 29
Ewa gotuje - odc. nr 29

Czas grzybobrania! Ewa Wachowicz przygotuje zupę z leśnych grzybów, na...

 

Podobne przepisy

Pikantna zupa ostro-kwaśna

Wszystkie składniki marynaty połączyć. Wieprzowinę pokroić na cienkie paski, zamaryno ...

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...

Flaczki z gęsich pipek

W Krakowie pipek to żołądek gęsi;-)

Zupa z Jasia

Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować

Wróć do listy przepisów