Boczek pokroić w kostkę i wrzucić do kociołka zawieszonego nad ogniskiem. Podsmażyć. Dodać posiekaną w piórka cebulę oraz frankfurterki i namoczone grzyby (wraz z wodą). Wlać piwo. Zagotować. Dorzucić czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Wlać rosół. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Posłodzić miodem. Dodać trochę tartego chrzanu.
Podawać z jajkiem na twardo. Można udekorować kleksem śmietany.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Pierwszy odcinek ramówki wiosennej Ewa nagra pod Babią Górą, w Zawoi. Na...
Cukinie umyć i pokroić na kawałki. Ziemniaka obrać, pokroić w grubą kostkę, cebulę ró ...
Rosół nieco inaczej, bo na... jagnięcinie!
Przygotowanie zupy zacząć od zrobienia pulpetów. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na ...
Kwaśnica inaczej...