Całą sprawioną rybę włożyć do garnka z zimną wodą. Dorzucić obrane warzywa. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić. Przykryć i ugotować rosół.
Wywar przecedzić. Dodać filety z dorsza i łososia – pokrojone na mniejsze kawałki. Przyprawić majerankiem. Gotować aż ryby zmiękną.
Wlać lekko rozmieszany zakwas na żur. Doprowadzić do wrzenia.
Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Trzeci, wrześniowy weekend Ewa również spędzi nad Bałtykiem! Tym razem...
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać ...
Słodka, kwaśna, z makiełkami...
Pieczarki obrać, przekroić na pół, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojo ...
Dynię rozkroić, usunąć pestki. Odciąć kilogramowy kawałek, obrać ze skóry, pokroić w ...