Bulion doprowadzić do wrzenia i wrzucić soczewicę. Gotować 35-40 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany seler. Zrumienić.
Dodać pomidory i smażyć jeszcze przez 8-10 minut. Przełożyć do garnka z soczewicą, przykryć i gotować 5-10 minut (aż soczewica zmięknie). Zmiksować, doprawić kuminem, solą i pieprzem.
Dekorować posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponoć Francuzki nie tyją… W dodatku żyją długo i szczęśliwie…...
Po góralsku!
Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać...
Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.
Na mięsie indyczym;-)