Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże, cukier, sól i zakwas. Dobrze wymieszać. Ostrożnie wlać ciepłą, ale nie gorącą wodę cały czas mieszając. Następnie wyrobić ręką.
Dorzucić pestki dyni, siemię lniane i ziarna słonecznika. Jeszcze raz wyrobić i przełożyć do foremki keksowej (30 cm x 12 cm, blaszka wysmarowana masłem i wysypana mąką). Wyrównać. Wierzch zwilżyć wodą lub mlekiem. Posypać czarnuszką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Po 30 minutach podnieść temperaturę do 190 st. i piec przez 50-60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek pod znakiem grilla. Tym razem Ewa pokaże jak na ruszcie...
Mięso pokroić na mniejsze kawałki. W wysokim garnku przesmażyć najpierw podgardle - j ...
Na cieście francuskim...
Z pieczarkami i sosem holenderskim;-)
Kaszę dokładnie opłukać na sicie i odsączyć. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać k ...