Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Kasza z suszonymi śliwkami

Opis przygotowania

Śliwki przełożyć na sito i przelać wodą (po to, by usunąć nadmiar dymnego posmaku z wędzenia - inaczej zbyt zdominuje potrawę, w dodatku kasza będzie mieć ciemny kolor).

Do garnka wsypać kaszę, zalać wodą i dodać śliwki. Można doprawić solą do smaku (ok.   1/2  łyżeczki). Postawić na wolnym ogniu. Gotować przez ok. 20 minut - bacząc, by kasza się nie przypaliła. Od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby podlać wszystko odrobiną wody. Kaszę gotować do uzyskania zwartej konsystencji. Gdy zmięknie, zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

Nałożyć porcję na talerz, zalać zimnym mlekiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 149
Ewa gotuje - odc. nr 149

W tym odcinku potrawy rozgrzewające. Będzie krupnik na żeberkach oraz kasza...

 

Podobne przepisy

Bakłażan z pomidorami pod haloumi

Genialna przystawka...

Smarowidło z Jaśka

Doskonałe z chlebem i kiszonym ogórkiem!

Smalec gęsi z gruszką

Do pieczywa...

Choripan

Kiełbasę usmażyć na patelni lub upiec na grillu. Pieczywo...

Wróć do listy przepisów