Śliwki przełożyć na sito i przelać wodą (po to, by usunąć nadmiar dymnego posmaku z wędzenia - inaczej zbyt zdominuje potrawę, w dodatku kasza będzie mieć ciemny kolor).
Do garnka wsypać kaszę, zalać wodą i dodać śliwki. Można doprawić solą do smaku (ok. 1/2 łyżeczki). Postawić na wolnym ogniu. Gotować przez ok. 20 minut - bacząc, by kasza się nie przypaliła. Od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby podlać wszystko odrobiną wody. Kaszę gotować do uzyskania zwartej konsystencji. Gdy zmięknie, zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Nałożyć porcję na talerz, zalać zimnym mlekiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku potrawy rozgrzewające. Będzie krupnik na żeberkach oraz kasza...
Znakomity dodatek do pieczywa!
Oliwki zmiksować lub bardzo drobno posiekać. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, ...
Składniki wrzucić do miksera, rozdrobnić, zalać sokiem z cytryny i oliwą, po czym zmi ...
Jajko, sok z cytryny, musztardę, pieprz, cebulę i śmietanę zmiksować. Stopniowo wlać ...