Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach tymiankiem. Przełożyć do pojemnika, zalać sherry, wymieszać, przykryć i odstawić na minimum godzinę (np. do lodówki).
Suszony tymianek zalać wrzątkiem i w tak przygotowanej wodzie namoczyć drewniane patyczki do szaszłyków.
Zamarynowane mięso nabić na patyczki - na przemian z oliwkami. Opiec na grillu lub podsmażyć na patelni na odrobinie oleju (mięso powinno się delikatnie zrumienić).
Gotowe szaszłyki podawać z cząstkami pomarańczy i pieczonymi ziemniakami.
Ziemniaki wyszorować, pokroić na ósemki. Przyprawić grubo mieloną solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Skropić oliwą i upiec w piekarniku - 180 st. C, 20-30 minut.
Z pomarańczy wykroić filety, przełożyć do miseczki. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z octem, sherry i oliwą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaprasza Nas na oliwkową ucztę. Przygotuje pyszne przekąski...
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową (tak, by potrawę można było przykryć i sz ...
Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli. Do środka włożyć czosnek, koperek i po ...
Filet z piersi w curry;-)
Sposób na kartofle...