Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Szaszłyki z królika

Opis przygotowania

Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach tymiankiem. Przełożyć do pojemnika, zalać sherry, wymieszać, przykryć i odstawić na minimum godzinę (np. do lodówki).

Suszony tymianek zalać wrzątkiem i w tak przygotowanej wodzie namoczyć drewniane patyczki do szaszłyków.

Zamarynowane mięso nabić na patyczki - na przemian z oliwkami. Opiec na grillu lub podsmażyć na patelni na odrobinie oleju (mięso powinno się delikatnie zrumienić).

Gotowe szaszłyki podawać z cząstkami pomarańczy i pieczonymi ziemniakami.

Ziemniaki wyszorować, pokroić na ósemki. Przyprawić grubo mieloną solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Skropić oliwą i upiec w piekarniku - 180 st. C, 20-30 minut.

Z pomarańczy wykroić filety, przełożyć do miseczki. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z octem, sherry i oliwą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 179
Ewa gotuje - odc. nr 179

W tym odcinku Ewa zaprasza Nas na oliwkową ucztę. Przygotuje pyszne przekąski...

 

Podobne przepisy

Placuszki z indyka

Pierś pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski...

Szaszłyki z tofu

Z cytryny zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopr ...

Roladki z karpia z farszem grzybowym

Wigilijna ryba nieco inaczej...

Sandacz na makaronie z cukinii

Topinambur obrać, pokroić na krążki o grubości ok. 1  1/2  cm. Ugotowa ...

Wróć do listy przepisów