Cukinię pokroić pod ukosem na plastry o grubości ok. 1/2 cm, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć suszoną bazylią. Upiec na grillu lub patelni grillowej. Wymieszać z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Dodać uprażone na suchej patelni pestki dyni.
Przygotować sos winegret. Sok z cytryny połączyć z octem balsamicznym, dodać sól, wymieszać. Dodać łyżkę miodu, ponownie wymieszać. Cały czas mieszając dolać oliwę.
Sałatkę polać winegretem. Tuż przed podaniem przyprawić listkami świeżej bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz zaprasza tym razem na potrawy z rusztu: rybę (filety z tilapii)...
Naturalny probiotyk i solidna dawka witaminy C;-)
Zrobić domowy winegret. Do szklanki przecisnąć czosnek (przez praskę), przyprawić sol ...
Znakomity dodatek do kremowych zup i makaronów;-)
Naprawdę szybko się ją robi!