Ewa Wachowicz zaprasza tym razem na potrawy z rusztu: rybę (filety z tilapii) w jogurcie, sałatkę z cukini i pomidorów oraz ananasa i banany. Przygotowanie ryby na grilla gospodyni tego programu rozpoczyna od zrobienia jogurtowej marynaty - oprócz naturalnego jogurtu dodaje do niej też cytrynę i papryczkę chili oraz garść świeżej mięty. Marynata gotowa, pora na rybę. Tilapia to bardzo smaczna ryba, pochodzi z Afryki lub Azji i jest u nas niezwykle popularna - z powodu bardzo delikatnego mięsa. Zanim warzywa podpieką się na ruszcie, zobaczmy, jak przyrządzić wyborny sos winegret do sałatki. Banany najczęściej jadamy na surowo, ananasa natomiast w zalewie, z puszki - przeważnie w sałatkach owocowych albo z kurczakiem. Tymczasem zarówno banany, jak i ananasy równie świetnie udają się na grillu.
Rodzynki namoczyć w rumie. Banany przekroić wzdłuż na pół. Skropić sokiem z cytryny. ...
Filety z obu stron posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić. Pr ...
Cukinię pokroić pod ukosem na plastry o grubości ok. 1/2 cm, przyprawić solą i pieprz ...
Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, miąższ po ...