/ Przepisy / Ciasto borówkowe

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny blat), dodać cukier, cukier waniliowy i posiekane masło. Wyrobić nożem. Dodać żółtka i zagnieść rękami. Kiedy ciasto będzie gotowe, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 2 godziny.

Formę 23x35 cm (lub tortownicę) posmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto uformować tak, aby przykryło dno i brzegi formy, ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Borówki rozmrozić na sicie. W niewielkiej ilości wody spod borówek rozrobić mąkę ziemniaczaną lub kisiel (żurawinowy albo cytrynowy). Jeśli wody wystarczy, zagotować ją z cukrem, jeśli nie - użyć wody czystej. Rozrobioną kartoflankę (lub kisiel) połączyć z posłodzonym wrzątkiem. Dodać borówki, wymieszać i szybko zdjąć z ognia. Ostudzić.

Ciasto wyjąć, posmarować dżemem, nałożyć masę borówkową.

Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubić na gładką masę bezową. Przy pomocy rękawa cukierniczego ozdobić nią masę borówkową, np. robiąc kratkę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 130 st. C kilka minut, aż beza lekko się zrumieni (nie powinna zbrązowieć).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 14
Ewa gotuje - odc. nr 14

Ewa Wachowicz zachęca do jedzenia warzyw i owoców. W sezonie świeżych,...

 

Podobne przepisy

Crostata

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...

Biszkopciki z białek

Z kremem paryskim!

Kurczak limonkowy z salsą

Kurczaka włożyć do zamykanego plastikowego worka. W miseczce wymieszać sok z limonki, ...

Krem cytrynowy

Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny ...

Wróć do listy przepisów