Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Fale Dunaju

Opis przygotowania

Wiśnie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po jednym jajku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części.

Do jednej wsypać kakao i wymieszać. Głęboką blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę nałożyć najpierw ciasto jasne, potem ciemne. Posypać wiśniami (można dać też kawałki gruszki - na przemian z wisienkami) i piec 40-45 minut w temp. 180 st. C.

Budyń zagotować z mlekiem i cukrem (wg przepisu na opakowaniu). Masło utrzeć na puszysta masę. Cały czas ucierając dodać po łyżce ostudzonego budyniu i spirytus (masa powinna być gładka i jednolita). Kremem posmarować wierzch upieczonego ciasta. Dekorować kakao.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 80
Ewa gotuje - odc. nr 80

Wracamy do najlepszych tradycji kuchni środkowoeuropejskiej. Ewa Wachowicz...

 

Podobne przepisy

Tarta tatin

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki...

Ciasto miodowe z dynią

Ciasto o niesamowitym miodowym smaku i... dyniowym kolorze!

Mandarynkowiec

Żeby go przygotować, wcale nie trzeba znać mandaryńskiego;-)

Herbatnikowy domek z serem

Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i masło. ...

Wróć do listy przepisów