Mąkę przesiać z cukrem pudrem na stolnicę. Przyprawić cynamonem. Dodać smalec. Posiekać.
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wlać spirytus oraz wino. Zagarnąć nożem. Gdy powstaną kluchy, wyrobić ciasto. Ulepić kulę, włożyć do zamykanego pojemnika i na godzinę wstawić do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1 mm (stolnicę warto posypać mąką). Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Nawinąć na metalowe rurki. Brzeg każdego krążka posmarować roztrzepanym jajkiem i skleić. Partiami usmażyć w mocno rozgrzanym smalcu.
Ricottę uperfumować cukrem waniliowym i posłodzić cukrem pudrem. Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać i nałożyć do rurek (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego). Z obu stron wcisnąć pistacje. Oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kwiecień plecień, więc w kuchni Ewy też będzie delikatny misz-masz. Gotowanie...
Banany ułożyć na ruszcie, opiec z obu stron (skórka powinna sczernieć). Zdjąć z ruszt ...
z kruszonką;-)
Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cuki ...
Serek i owoce...