Zimne masło posiekać. Dodać cukier i mąkę. Uperfumować cukrem waniliowym. Zagnieść. Włożyć do pojemnika, przykryć i schłodzić w zamrażarce.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Cukier roztopić na patelni. Dodać masło. Wymieszać. Jeśli się zwarzy, dolać trochę wody lub śmietanki i odparować. W tak przygotowanym karmelu zanurzyć pokrojone gruszki. Wymieszać.
Żółtka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć. Dodać miękkie masło i mąkę (porcjami). Zmiksować. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Podzielić na 2 części. Pierwszą włożyć do pojemnika lub woreczka i zamrozić, drugą rozwałkować i wykleić nią dno oraz boki porcelanowej formy na tartę (średnica 28 cm, foremka wysmarowana masłem). Na cieście ułożyć gruszki w karmelu (na sztorc). Na wierzch pokruszyć schłodzoną kruszonkę.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Oryginalne włoskie pesto powstaje na bazie orzeszków piniowych oraz bazylii,...
Z gruszkami!
Do garnka wsypać cukier, dodać sok z cytryny i wyciśnięte połówki, przeciętą wzdłuż n ...
Na spodzie z ciasteczek...
Drożdże posłodzić i odstawić. Mąkę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem ( ...