Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Kruche ciasto z gruszkami w karmelu

Opis przygotowania

Zimne masło posiekać. Dodać cukier i m±kę. Uperfumować cukrem waniliowym. Zagnie¶ć. Włożyć do pojemnika, przykryć i schłodzić w zamrażarce.

Gruszki obrać, przekroić na pół, wyci±ć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.

Cukier roztopić na patelni. Dodać masło. Wymieszać. Je¶li się zwarzy, dolać trochę wody lub ¶mietanki i odparować. W tak przygotowanym karmelu zanurzyć pokrojone gruszki. Wymieszać.

Żółtka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć. Dodać miękkie masło i m±kę (porcjami). Zmiksować. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia.

Ciasto przełożyć na posypan± m±k± stolnicę. Zagnie¶ć. Podzielić na 2 czę¶ci. Pierwsz± włożyć do pojemnika lub woreczka i zamrozić, drug± rozwałkować i wykleić ni± dno oraz boki porcelanowej formy na tartę (¶rednica 28 cm, foremka wysmarowana masłem). Na cie¶cie ułożyć gruszki w karmelu (na sztorc). Na wierzch pokruszyć schłodzon± kruszonkę.

Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 487
Ewa gotuje - odc. nr 487

Oryginalne włoskie pesto powstaje na bazie orzeszków piniowych oraz bazylii,...

 

Podobne przepisy

Skubaniec

Placek ze ¶liwkami...

Amerykańskie babeczki

W małej misce wymieszać m±kę, sól i proszek do pieczenia. Odstawić. W dużej misce roz ...

Ciasteczka - pierożki

Drożdże posłodzić i odstawić. M±kę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem ( ...

Grysikowiec

M±kę przesiać, wyrobić z masłem (nożem). Dodać cukier i sodę. Zrobić dołek, wybić jaj ...

Wróć do listy przepisów