Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto czekoladowe

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. Utrzeć masło. Wlać czekoladę i ucierać przez mniej więcej 2 minuty (masa powinna być gęsta). Dodać żółtka, przesianą mąkę kukurydzianą i likier. Zmiksować. Odstawić.

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier. Pianę wmieszać do ciasta. Przelać do formy lekko natłuszczonej masłem (tortownica 24 cm), wyrównać. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 45-50 minut. Odstawić do wystudzenia.

Następnie przewrócić do góry nogami. Po 30 minutach wyjąć z formy. Dekorować cukrem pudrem i owocami (np. malinami).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 74
Ewa gotuje - odc. nr 74

Ponoć Francuzki nie tyją… W dodatku żyją długo i szczęśliwie…...

 

Podobne przepisy

Parfait kawowo-waniliowy

Domowe lody z sosem czekoladowym!

Pucharki z musem brzoskwiniowym

Galaretki rozpuścić w 1  1/2  szklanki gorącej wody, lekko przestudzić ...

Sernik z ziemniakami

Ser i kartofle - niezwykłe połączenie;-)

Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli...

Wróć do listy przepisów