/ Przepisy / Kurczak w czerwonej paście curry

Opis przygotowania

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową mleczka kokosowego, zagotować. W pozostałym mleczku rozpuścić pastę curry, wlać na patelnię, wymieszać i podgrzać. Dolać śmietankę zahartowaną odrobiną płynu z patelni.

Dorzucić kurczaka pokrojonego w paski o długości 3-4 cm. Grzyby pokroić na paseczki, podsmażyć (1-2 minuty), przełożyć na patelnię z kurczakiem w curry. Dusić do miękkości (sos powinien zredukować się do konsystencji śmietany). Pod koniec doprawić sosem rybnym i w razie potrzeby solą.

Jeśli w potrawie jest za dużo słodyczy - od śmietanki i mleczka kokosowego - dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.

Podawać posypane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 39
Ewa gotuje - odc. nr 39

W kolejnym programie połączenie dwóch kuchni: Dalekiego Wschodu i polskiej....

 

Podobne przepisy

Szarpana wieprzowina

Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...

Makaron z cukinią i mięsem z indyka

25 października to... Światowy Dzień Makaronu!

Makrela na wieszaku

Sprawioną tuszkę przyprawić wewnątrz solą i pieprzem...

Pierogi wigilijne

Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową...

Wróć do listy przepisów