/ Przepisy / Kurczak w czerwonej paście curry

Opis przygotowania

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową mleczka kokosowego, zagotować. W pozostałym mleczku rozpuścić pastę curry, wlać na patelnię, wymieszać i podgrzać. Dolać śmietankę zahartowaną odrobiną płynu z patelni.

Dorzucić kurczaka pokrojonego w paski o długości 3-4 cm. Grzyby pokroić na paseczki, podsmażyć (1-2 minuty), przełożyć na patelnię z kurczakiem w curry. Dusić do miękkości (sos powinien zredukować się do konsystencji śmietany). Pod koniec doprawić sosem rybnym i w razie potrzeby solą.

Jeśli w potrawie jest za dużo słodyczy - od śmietanki i mleczka kokosowego - dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.

Podawać posypane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 39
Ewa gotuje - odc. nr 39

W kolejnym programie połączenie dwóch kuchni: Dalekiego Wschodu i polskiej....

 

Podobne przepisy

Szynka w pomarańczach

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.

Szparagi z jajkiem

Szybki sposób na wiosenny obiad;-)

Ragout z indyka

Z kurkami!

Indyk w migdałach

Solidny kawał indyczej piersi pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Mięs ...

Wróć do listy przepisów