W kolejnym programie połączenie dwóch kuchni: Dalekiego Wschodu i polskiej. Na obiad Ewa Wachowicz przyrządzi kurczaka w czerwonej paście curry, po obiedzie zaparzy zieloną herbatę, na deser upiecze tradycyjne polskie pierniczki z leżakującego ciasta. - "Koniec listopada to ostatni dzwonek dla piernikowego ciasta. Jeśli pierniczki chcemy przygotować na święta, już teraz powinniśmy się za nie zabrać. Wszystko, dlatego że ciasto musi leżakować 2, a nawet 3 tygodnie. Kiedyś zrobiłam takie ciasto i… zupełnie o nim zapomniałam. Po 6 tygodniach było jeszcze lepsze!" - opowiada pani Ewa. Przeniesiemy się też na Sri Lankę, gdzie pani Ewa odwiedzi lokalne targowisko w Kandy (kupi liście curry) oraz plantację herbaty w Ramboda.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową ...
Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyp ...