Filety pokroić na 4 części, przyprawić solą i pieprzem. Natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przełożyć do naczynia do zapiekania, dolać olej ryżowy, przykryć i wstawić do lodówki.
Na skrzydełkach z kurczaka i włoszczyźnie ugotować bulion (do potrawy potrzebne będzie 1/2 l wywaru).
Zamarynowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, zapiekać bez przykrycia przez około 20 minut (od czasu do czasu odwracać).
Cebulę posiekać. Papryczki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić dość drobno. Pomidory lekko przesiekać. Na patelnię dać nieco oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać papryczkę, przyprawić kminkiem, cynamonem, papryką i gałką muszkatołową. Lekko przesmażyć.
Dorzucić pomidory. Zalać bulionem. Dodać rodzynki i migdały. Zagotować.
Wrzucić kawałki czekolady, mieszać aż się rozpuści. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Wymieszać.
Do gotowego sosu przełożyć kurczaka, przykryć i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Podawać z marynowaną dynią.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa ponownie "zabierze" nas do Ameryki Południowej. Tym razem...
Wyjątkowo soczysty!
Z warzywami;-)
Marynowane w solance...
Wyjątkowo chrupiący!