Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pierogi drożdżowe z kurczakiem

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać szklankę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Po tym czasie dodać 2 żółtka. Przyprawić oregano i solą. Dolać resztę ciepłego mleka, wymieszać i wyrobić. Przykryć i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Filet pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wsypać paprykę i kurkumę. Gdy zaczną się karmelizować dorzucić mięso. Obsmażyć. Dodać obrane i pokrojone pieczarki. Podsmażyć. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekany por. Wymieszać. Przyprawić solą oraz majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Nożem wyciąć kwadraty. Do farszu dodać starty ser. Wymieszać i nałożyć na ciasto. Zlepić pierogi (brzegi posmarować wodą). Ułożyć na blasze. Posmarować białkiem i piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.

Podawać na ciepło z sosem jogurtowo-czosnkowym z miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 404
Ewa gotuje - odc. nr 404

Kolejny odcinek zacznie się od przyrządzenia hinduskiej potrawy o nazwie...

 

Podobne przepisy

Roladki z jarmużem i mus z rabarbaru

Schab pokroić na plastry i cienko rozbić...

Roladki a'la caprese

Mięso pokroić na plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Tilapia na pierzynce z porów

Filety rozmrozić, zamarynować w soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Imbir i ...

Pierogi z owocami

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...

Wróć do listy przepisów