/ Przepisy / Kurczak w sosie sherry

Opis przygotowania

Kurczaka pokroić w paski, posolić, posypać pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, przesmażyć. Po chwili dorzucić czosnek - posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Dodać kurczaka i smażyć do miękkości.
Dolać sherry, sok z cytryny i śmietanę. Wymieszać i zagotować.
Podawać z ryżem i smażonymi owocami. Dekorować zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów oraz posiekaną natką pietruszki.

Ryż wsypać do garnka, przesmażyć na oleju, zalać mleczkiem kokosowym i wodą (płynu nad ryżem powinno być na dwa palce), posolić i ugotować.
W łyżce oleju przesmażyć kurkumę i drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek), połączyć z ryżem.

Z owoców usunąć pestki, pokroić na ósemki. Na patelni roztopić masło, dodać miód. Wrzucić kawałki brzoskwiń i lekko przesmażyć.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 138
Ewa gotuje - odc. nr 138

Dzisiaj Ewa Wachowicz zaprasza na kurczaka w sosie sherry z prażonymi migdałami....

 

Podobne przepisy

Filet z kurczaka w stylu caprese

Z mozzarellą i pomidorami!

Filet z kurczaka w boczku

Wyjątkowo soczysty!

Kurczak Gong Bao

Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...

Kurczak maślany

Wyjątkowo chrupiący!

Wróć do listy przepisów