Masło pokroić w kostkę, włożyć do pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Zeszklić. Zalać winem i odparować o połowę. Stopniowo dodać zmrożone masło cały czas mieszając (najlepiej miotełką). Posłodzić i przyprawić pieprzem.
Dorsza ugotować na parze (w koszyczku nad wodą doprawioną liściem laurowym i zielem angielskim).
Sos wyłożyć na talerz. Na sosie umieścić ugotowaną rybę. Podawać z gotowanymi szparagami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program rozpocznie zupa cytrynowa. Bulion mięsny wzbogacony sokiem...
Wigilijna ryba nieco inaczej...
Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...
Inspirowane... roladą śląską!
Mielony, tyle tylko, że z ryby.