Rybę przyprawić solą i pieprzem. Pokroić na kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego wcześniej oliwą.
Mielone orzechy wymieszać z parmezanem. Wlać miód – tyle, by składniki się posklejały. Przełożyć na rybę, lekko docisnąć. Dorzucić pokrojoną w plastry marchewkę.
Piec przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Zrobić sos. Maliny podsmażyć na rozgrzanym maśle. Gdy owoce zmiękną, przetrzeć przez sitko. Przyprawić solą i cukrem. Dodać sok z cytryny. Zagotować.
Dorsza z marchewką ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny. Obok dać nieco sosu malinowego.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zaskakującą w smaku zupę-krem z gruszki...
Z łososia odciąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki...
Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...
Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...
Wigilijna ryba nieco inaczej...