/ Przepisy / Dorsz na sosie malinowym

Opis przygotowania

Rybę przyprawić solą i pieprzem. Pokroić na kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego wcześniej oliwą.

Mielone orzechy wymieszać z parmezanem. Wlać miód – tyle, by składniki się posklejały. Przełożyć na rybę, lekko docisnąć. Dorzucić pokrojoną w plastry marchewkę.

Piec przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Zrobić sos. Maliny podsmażyć na rozgrzanym maśle. Gdy owoce zmiękną, przetrzeć przez sitko. Przyprawić solą i cukrem. Dodać sok z cytryny. Zagotować.

Dorsza z marchewką ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny. Obok dać nieco sosu malinowego.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 289
Ewa gotuje - odc. nr 289

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zaskakującą w smaku zupę-krem z gruszki...

 

Podobne przepisy

Chowder z dorszem i wędzonym łososiem

Zupa irlandzkich marynarzy;-)

Karp wędzony

Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...

Dorsz na parze z sosem maślanym

A do tego zielone szparagi...

Karp w sosie cebulowym

Świąteczna ryba nieco inaczej!

Wróć do listy przepisów