/ Przepisy / Wiosenna zupa cytrynowa

Opis przygotowania

Udka włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (ok. 1 ½ l), posolić i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie opalić cebulę.

Gdy wywar się zagotuje zdjąć szumowiny. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cebulę oraz czosnek. Przykryć i ponownie zagotować.

Dorzucić pokrojone łodygi selera naciowego. Wsypać ryż. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż ryż zmięknie.

Z zupy wyłowić udka i cebulę. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucić do wywaru.

Do śmietany dodać żółtka. Roztrzepać. Wlać sok z cytryny. Wymieszać, zahartować gorącą zupą i przelać do garnka. Zdjąć z kuchenki, dorzucić drobno posiekany koperek i od razu podawać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 509
Ewa gotuje - odc. nr 509

Kolejny program rozpocznie zupa cytrynowa. Bulion mięsny wzbogacony sokiem...

 

Podobne przepisy

Krem z białych warzyw

Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...

Zupa z pieczonej cebuli

Aromatyczny krem;-)

Zupa śliwkowa

Na węgierkach!

Zupa gołąbkowa

Dekonstrukcja tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowym;-)

Wróć do listy przepisów