/ Przepisy / Karp pieczony w śmietanie

Opis przygotowania

Karpia sprawić, podzielić na dzwonka, posolić, obtoczyć w mące. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego (można też od razu smażyć w naczyniu, które nadaje się do pieczenia), posypać pokrojoną w piórka cebulą i zalać słodką śmietaną. Przykryć i zapiec w piekarniku (20-25 minut, temp. 180-200 st. C).

Karp jest najlepszy, gdy podczas pieczenia utworzy się gęsty sos śmietanowo-cebulowy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 235
Ewa gotuje - odc. nr 235

Boże Narodzenie tuż, tuż… Dlatego przed świętami Ewa przygotuje wigilijnego...

 

Podobne przepisy

Chowder z dorszem i wędzonym łososiem

Zupa irlandzkich marynarzy;-)

Dorsz na parze

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...

Dorsz po norwesku z sosem jajecznym

Podany z purée ziemniaczanym i kalafiorem romanesco...

Łosoś w parze z soczewicą

Szybko i bardzo dietetycznie;-)

Wróć do listy przepisów