Wołowinę i szynkę pokroić w plastry i lekko rozbić. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć na deskę.
Na patelnię po mięsie wlać sos rumiany (można zastąpić ekstraktywnym rosołem). Dodać koncentrat pomidorowy. Dorzucić pokrojone w kostkę ogórki oraz podgotowaną fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem.
W glinianych naczyniach do zapiekania kolejno ułożyć wystudzone, obrane i pokrojone w „ósemki” ziemniaki oraz po plastrze wołowiny i wieprzowiny. Zalać sosem. Przykryć i w temp. 180 st. C zapiekać przez ½ godziny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa wiele razy mówiła, że w jej kuchni nic nie może się zmarnować, jak...
Pieczarki obrać i drobno pokroić. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać ...
Polędwicę wołową pokroić na plastry o grubości 2-3 cm, posmarować oliwą, obtoczyć w g ...
Inspirowany wrocławską knyszą...
Zagrebački Odrezak...