Wołowinę i szynkę pokroić w plastry i lekko rozbić. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć na deskę.
Na patelnię po mięsie wlać sos rumiany (można zastąpić ekstraktywnym rosołem). Dodać koncentrat pomidorowy. Dorzucić pokrojone w kostkę ogórki oraz podgotowaną fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem.
W glinianych naczyniach do zapiekania kolejno ułożyć wystudzone, obrane i pokrojone w „ósemki” ziemniaki oraz po plastrze wołowiny i wieprzowiny. Zalać sosem. Przykryć i w temp. 180 st. C zapiekać przez ½ godziny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa wiele razy mówiła, że w jej kuchni nic nie może się zmarnować, jak...
Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuścić dwa razy przez maszynkę d ...
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć nie rumieniąc. Do ...
Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podgotować w osolonym wrzątku...