Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Posiekać. Posłodzić. Uperfumować cukrem waniliowym. Zrobić dołeczek, dodać żółtko (białko odłożyć), wlać zimną wodę. Zagarnąć nożem i szybko wyrobić ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika i na kilkanaście minut schować do lodówki.
W jabłkach wydrążyć środki, starając się przy tym nie przebić na drugą stronę. Nałożyć powidła lub konfiturę.
Schłodzone ciasto zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Odcinać po kawałku i obkleić wszystkie owoce (tam, gdzie są powidła, nie zaklejać – żeby podczas pieczenia para miała ujście). Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiec na złoty kolor.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa wiele razy mówiła, że w jej kuchni nic nie może się zmarnować, jak...
Rogaliki po francusku...
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i ...
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder...
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...