
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać śmietankę i ugnieść. Dorzucić posiekany koperek. Wymieszać i ulepić kulki. Włożyć do foremek na muffinki, w środku każdej zrobić wgłębienie.
Przygotować nadzienie. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek. Dorzucić mięso. Podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dorzucić drobno posiekany pomidor (bez skórki). Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i nałożyć do ziemniaków. Posypać serem startym na grubych oczkach.
Zapiec w piekarniku (20 minut, temp. 180 st. C).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek zacznie się od niespodzianki. W progi domu Ewy zawitają...
Wytrawna tarta znad Loary...
Z cytryny zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopr ...
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową ...
Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...