/ Przepisy / Makaron penne duszony w sosie

Opis przygotowania

Szynkę pokroić na małe kawałki i wrzucić na patelnię (włoski przysmak można zastąpić naszą dobrą szynką gotowaną, którą najlepiej pokroić w kostkę). Podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, seler w plasterki a chili posiekać. Do szynki wrzucić najpierw cebulę i chwilkę podsmażyć, dodać seler. Wymieszać i dorzucić drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko smażyć jeszcze przez chwilkę i zalać połową wywaru jarzynowego (może też być bulion, np. z kurczaka). Wymieszać.

Dodać rozmrożony groszek i gotować przez 3-4 minuty. Do tak powstałego sosu wrzucić surowy makaron i dolać resztkę wywaru („lustro" płynu powinno znajdować się w odległości mniej więcej „dwóch palców" od makaronu) i - mieszając w razie potrzeby - dusić do momentu, aż makaron wchłonie sos, ale pozostanie al dente. Od czasu do czasu kontrolować poziom sosu na patelni i jeśli jest go za mało, podlewać odrobiną wody. Gdy makaron się ugotuje (ok. 6 minut), dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotową potrawę przełożyć na półmisek.

Ozdobić listkami świeżej bazylii (może być pietruszka). Na samym końcu oprószyć tartym parmezanem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 104
Ewa gotuje - odc. nr 104

W tym odcinku Ewa Wachowicz zaprezentuje potrawy, których przygotowanie...

 

Podobne przepisy

Bigos

Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, może się przydać do dokwaszenia bigosu), posi ...

Pizza zawijana

Idealna na imprezę!

Kotlety pożarnicze indycze

Solidny kawał mięsa dla prawdziwego faceta;-)

Wróć do listy przepisów