Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia. Mniej więcej w połowie mielenia wrzucić do maszynki złocistą cebulę i mielić dalej (jeśli cebulę dodacie na końcu, to trzeba jeszcze raz przemielić trochę mięsa, bo inaczej cała cebulka zostanie w maszynce). Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, wlać 1-2 łyżki wywaru jarzynowego, dosypać garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski). Jeśli jest zbyt twarde i gęste, trzeba dodać jeszcze łyżkę lub dwie bulionu. A gdy zrobi się luźne, to trochę bułki tartej.
Mięso podzielić na 10 części i uformować kulki. Każdą obtoczyć w mące i ułożyć na desce. Do dużego rondla wlać wywar jarzynowy. Gdy się zagotuje, wrzucić delikatnie mięsne kulki - tak, by nie przywarły do dna. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zalać śmietanką i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Odkryć, dodać garść posiekanego koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewać - by zgęstniał i nabrał koperkowego smaku. Zdjąć z ognia i dodać resztę koperku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Pulpeciki z cielęciny z sosem koperkowym, babka truskawkowa na zimno z...
Mocno zakręcona zapiekanka...
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko lekko zrumienić na ...
Na maśle podsmażyć cebulę. Gdy lekko się zezłoci, dodać pokruszony ser. Mieszać, aż s ...
Podane z ziemniakami confit...