/ Przepisy / Dynia a'la Hasselback

Opis przygotowania

Dynię obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć pestki (można je osuszyć, uprażyć i traktować jako przekąskę). Za pomocą ostrego noża naciąć na całej długości w poprzek, nie docinając do końca (warto pomóc sobie umieszczonymi po bokach drewnianymi patyczkami do szaszłyków). Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posolić, posypać igiełkami rozmarynu (część można wsunąć w nacięcia). Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 45 st. C.

Żurawinę wsypać do garnka. Zalać wodą, posłodzić i ugotować. Następnie odparować do konsystencji sosu.

Upieczoną dynię posypać pokrojoną papryczką. Podawać z sosem żurawinowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 435
Ewa gotuje - odc. nr 435

Kolejny odcinek programu zacznie się od przyrządzenia dyni piżmowej. Warzywo...

 

Podobne przepisy

Ziemniaki w boczku

Świetne na przystawkę...

Buraczki z czosnkowym winegretem

Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...

Krem z pieczonych buraków

Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika...

Sałatka grecka na kozifetce

Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!

Wróć do listy przepisów