Dynię obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć pestki (można je osuszyć, uprażyć i traktować jako przekąskę). Za pomocą ostrego noża naciąć na całej długości w poprzek, nie docinając do końca (warto pomóc sobie umieszczonymi po bokach drewnianymi patyczkami do szaszłyków). Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posolić, posypać igiełkami rozmarynu (część można wsunąć w nacięcia). Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 45 st. C.
Żurawinę wsypać do garnka. Zalać wodą, posłodzić i ugotować. Następnie odparować do konsystencji sosu.
Upieczoną dynię posypać pokrojoną papryczką. Podawać z sosem żurawinowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek programu zacznie się od przyrządzenia dyni piżmowej. Warzywo...
Ziemniaczany przysmak z francuskiego kurortu...
Smażone w cieście;-)
Z sosem na bazie pietruszkowego pesto!
Dodatek do pieczywa...