Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą. Utrwalić połową cukru trzcinowego, dodając go stopniowo i cały czas miksując.
Masło utrzeć, dosypać resztę cukru. Spienić. Dodać żółtka, uperfumować skórką otartą z całej cytryny. Wymieszać. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Dolać sok z ½ cytryny. Zmiksować i delikatnie połaczyć z pianą.
Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą bezglutenową). Ułożyć maliny i przykryć resztą ciasta. Wierzch wyrównać i wcisnąć kilka malin.
Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa pokaże jak przyrządzić znakomity krem z pieczonej dyni i...
Na kruchym spodzie...
Mąkę przesiać na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodać zimne masło i cukier puder. ...
Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prost ...
Do garnka wlać wodę, dodać masło, roztopić. Posłodzić, dodać kakao. Podgrzewać 5-7 mi ...