/ Przepisy / Ciasto cytrynowe z malinami

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą. Utrwalić połową cukru trzcinowego, dodając go stopniowo i cały czas miksując.

Masło utrzeć, dosypać resztę cukru. Spienić. Dodać żółtka, uperfumować skórką otartą z całej cytryny. Wymieszać. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Dolać sok z ½ cytryny. Zmiksować i delikatnie połaczyć z pianą.

Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą bezglutenową). Ułożyć maliny i przykryć resztą ciasta. Wierzch wyrównać i wcisnąć kilka malin.

Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 434
Ewa gotuje - odc. nr 434

Tym razem Ewa pokaże jak przyrządzić znakomity krem z pieczonej dyni i...

 

Podobne przepisy

Rolada dwukolorowa

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...

Sernik na zimno w pucharkach

Na bazie serka homogenizowanego;-)

Babeczki truskawkowe

Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Truskawki zmiksować z cukrem. Śmietankę ubić ...

Naleśniki gryczane

Z powidłami lub dżemem;-)

Wróć do listy przepisów