
Masło roztopić na patelni i zeszklić na nim posiekaną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w plastry kaszankę. Podsmażyć. Zetrzeć jabłko. Wymieszać i przełożyć do gorącego wywaru. Dorzucić namoczone i posiekane grzyby. Wlać wodę, w której się moczyły. Przyprawić majerankiem i gotować do miękkości.
Dolać zakwas na żur. Doprawić świeżo otartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i kleksem kwaśnej śmietany. Udekorować koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Upieczenie chleba wcale nie jest trudne – wystarczy dobry przepis!...
Na suchą patelnię wsypać pestki dyni i uprażyć na złoty kolor (tak samo można uprażyć ...
Polewka po staropolsku warzona...
Z ziemniakami, smażoną wątróbką, pieczarkami i jajkiem poszetowym!
Dynię pokrój na kilka kawałków. Oczyść z pestek, lecz nie obieraj ze skóry. Przełóż d ...