/ Przepisy / Rosół na giczy i perlicy

Opis przygotowania

Perlicę i gicz włożyć do garnka. Zalać zimną wodą – tak, by przykryła mięso. Posolić, przykryć i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zebrać szumowiny i dolać zimnej wody. Ponownie przykryć i przez godzinę gotować na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać warzywa (korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę opalić). Pod przykryciem gotować przez kolejną godzinę. Dorzucić natkę pietruszki, łodygi selera naciowego oraz lubczyk. Przykryć i podobnie jak poprzednio gotować przez godzinę.

Podawać gorący – z makaronem i ugotowaną marchewką. Udekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 346
Ewa gotuje - odc. nr 346

Równo 100 lat temu nasza ojczyzna odzyskała niepodległość. Z tej okazji...

 

Podobne przepisy

Zupa z jarmużu

Warzywa pokroić w kostkę. Przesmażyć w garnku...

Żurek wielkanocny

Na domowym zakwasie!

Rosół z kaczki

Z kaczki odciąć nóżki, skrzydełka i, w razie konieczności, szyję...

Flaczki z boczniaków

Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!

Wróć do listy przepisów