Do ciepłego rosołu wrzucić pokrojone warzywa, chrzan oraz opaloną cebulę. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i gotować przez minimum ½ godziny.
Po tym czasie jarzyny wyłowić. Zupę posolić. Wrzucić białą kiełbasę. Doprawić roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Pod przykryciem gotować przez kolejne ½ godziny. Po tym czasie dodać otręby.
Śmietankę przelać do miski. Wsypać mąkę. Roztrzepać rózgą. Wlać do zupy. Zakwasić sokiem z cytryny. Zagotować.
Podawać z pokrojoną kiełbasą i mięsem. Udekorować tartym chrzanem i natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dzień przed Wielką Niedzielą to dosłownie ostatni moment, by przygotować...
Z kluseczkami grysikowymi;-)
Smaczna i pożywna!
Tradycyjna potrawa z Toskanii...
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...