Do ciepłego rosołu wrzucić pokrojone warzywa, chrzan oraz opaloną cebulę. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i gotować przez minimum ½ godziny.
Po tym czasie jarzyny wyłowić. Zupę posolić. Wrzucić białą kiełbasę. Doprawić roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Pod przykryciem gotować przez kolejne ½ godziny. Po tym czasie dodać otręby.
Śmietankę przelać do miski. Wsypać mąkę. Roztrzepać rózgą. Wlać do zupy. Zakwasić sokiem z cytryny. Zagotować.
Podawać z pokrojoną kiełbasą i mięsem. Udekorować tartym chrzanem i natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dzień przed Wielką Niedzielą to dosłownie ostatni moment, by przygotować...
Smak C.K. kuchni w jednym kociołku!
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać ...
Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.
Mąkę razową wystarczy wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą...