Dynię pokroić na kawałki, usunąć pestki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na 45-50 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zmiksować.
Żelatynę zalać wodą (¼ szklanki). Wymieszać i odstawić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno i podzielić na 2 części. Do jednej dodać serek mascarpone i 2 łyżki erytrolu. Uperfumować odrobiną ekstraktu waniliowego i zmiksować.
Do drugiej dodać purée z dyni, wsypać 3-4 łyżki erytrolu. Przyprawić imbirem, świeżo startą gałką muszkatołową i cynamonem. Zmiksować. Wlać żelatynę i sok z cytryny. Wymieszać.
Foremkę wyścielić folią spożywczą (blaszka 24 x 24 cm). Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na ciasteczka dać 1/3 kremu dyniowego. Na krem dyniowy nałożyć połowę masy śmietankowej. Ułożyć herbatniki, drugą porcję kremu z dyni oraz resztę masy śmietankowej. Przykryć herbatnikami, nałożyć ostatnią porcję kremu dyniowego. Udekorować czekoladą startą na drobnych oczkach. Wstawić do lodówki i chłodzić przez 2-3 godziny.
Po pokrojeniu udekorować listkami melisy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje kolorową i bardzo zdrową zupę paprykową...
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę - ...
Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić ...
Brzoskwinie wrzucić na moment do wrzątku, następnie schłodzić pod zimną wodą i pozbaw ...
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zrobi się kogel-mogel, połączyć z ser ...