Mąkę, proszek i kakao przesiać na stolnicę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W czekoladowej mące zrobić dołek, wbić jajka i żółtka, wlać śmietanę, dodać masło utarte z cukrem. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części.
Klasyczną prostokątną blachę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy i wyłożyć nią spód foremki. Drugą odłożyć.
Ser (najlepiej klasyczny polski twaróg, zakupiony „od baby" na placu targowym) i wszystkie pozostałe składniki podzielić mniej więcej na pół (tyle akurat mieści się w przeciętnym robocie). Wrzucić do malaksera i mieszać do momentu, aż masa stanie się jednolita. Porcjami wylać na ciasto. Wygładzić. Drugą część ciasta rozwałkować, po czym radełkiem pokroić na paski (szerokość ok. 1,5 cm), ułożyć na cieście w ukośną kratkę (paski ciasta rozłożyć również wzdłuż boków formy).
Piec w temp. 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku łosoś smażonego w bekonie. To połączenie ryby i wieprzowiny...
Drożdżówka cudnie zapleciona;-)
Ciasto drożdżowe z rodzynkami;-)
Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, miąższ po ...
Na mące orkiszowej;-)