Przygotować mleko migdałowe. Migdały zalać zimną wodą i odstawić na całą noc (mogą być w skórce lub zblanszowane i obrane – po sparzeniu wystarczy ścisnąć je palcami i skórka sama się zsunie).
Następnego dnia odcedzić na sitku. Przełożyć do miksera i zalać wodą. Miksować na najwyższych obrotach tak długo, aż powstanie biały płyn.
Sitko wyłożyć gazą, umieścić na garnku i przecedzić migdałowy napój. Resztki wycisnąć. Mleko przelać do butelki. Zakręcić i wstawić do lodówki (można przechowywać przez 2 dni).
Pozostałą w środku gazy masę przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem i wysuszyć w piekarniku (1 godzina, 100 st. C). W ten sposób otrzymamy domową mąkę migdałową.
Płatki owsiane lub orkiszowe przełożyć do garnka. Zalać mlekiem migdałowym. Posolić i ugotować. Gdy zgęstnieją, odstawić do wystudzenia.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Maliny i jeżyny przełożyć do miseczek. Posłodzić ksylitolem i lekko rozgnieść. Dosypać nasiona chia i wymieszać.
Złożyć deser. Do słoiczków nałożyć jeżyny, następnie płatki na mleku oraz maliny. Na owoce dać kolejną porcję płatków. Posypać borówkami i płatkami migdałowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem kuchnia biwakowa. Na żywym ogniu, w żeliwnym kociołku, Ewa ugotuje...
Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i e ...
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę...
Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Formę (średnica 24 cm) wysmarować masłem i wstawić d ...
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić...