Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Serdelki naciąć wzdłuż lub nakłuć widelcem. Umieścić w słoiku. Dołożyć trochę czosnku, pokrojonej cebuli i papryki.
Zalać marynatą. Słoik zakręcić, dobrze wystudzić i wstawić do lodówki. Utopence będą gotowe po 3-4 dniach, ale można je przechowywać nawet przez 2 miesiące.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem kuchnia biwakowa. Na żywym ogniu, w żeliwnym kociołku, Ewa ugotuje...
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc). Kapustę kiszoną odcedzić. Przesi ...
Przystawka na wieczerzę wigilijną.
Na słodko;-)
Jajka wybić do miski. Roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko. Lekko ubić ...