Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Dalej ucierając dodać po jednym żółtku. Zmienić końcówki w robocie (ubijaki na mieszadła hakowe). Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mąki i posiekaną skórkę pomarańczową. Miksować na niskich obrotach, następnie zwiększyć na wysokie i miksować do uzyskania elastycznego ciasta.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie zagnieść ręką – ciasto powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza.
Przełożyć do foremki na babkę (natłuszczonej masłem i wysypanej mąką, średnica 24 cm – ciasto powinno wypełnić formę do połowy). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia – przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na pół.
Wodę zagotować z cukrem. Wystudzić. Dodać sok z cytryny i alkohol.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Serek zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać zimną, ale jeszcze płynną czekoladę. Zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do kremu.
Na paterze lub na desce ułożyć dolny krążek babki. Nasączyć ponczem. Nałożyć krem, wyrównać i przykryć drugim krążkiem. Delikatnie docisnąć, nakłuć wykałaczką i nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki, by masa stężała.
Białą czekoladę rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną, dodać masło. Babkę polać czekoladą i posypać posiekaną skórką kandyzowaną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program Ewa rozpocznie od przygotowania kremowej zupy z ziemniaków....
Na spodzie z ciasteczek...
Bez glutenu!
Przygotować nadzienie. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dolać spirytus (wedle uznania), ...
Na kruchym spodzie...