/ Przepisy / Udka kurczaka w sosie piwnym

Opis przygotowania

Udka obsmażyć na oleju, np. ryżowym lub arachidowym. Zamiast całych udek mogą być podudzia, lecz wówczas trzeba ich dwa razy więcej. Gdy się zrumienią, dodać posiekaną cebulę, usmażyć. Następnie zalać piwem i bulionem. Przyprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut – aż sos odparuje i zgęstnieje.

Pod koniec posłodzić miodem. Na talerzu można udekorować świeżym tymiankiem. Podawać z kaszą jęczmienną oraz kapustą kiszoną.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 234
Ewa gotuje - odc. nr 234

Kolejny program Ewa rozpocznie od przygotowania kremowej zupy z ziemniaków....

 

Podobne przepisy

Kurczak generała Tso

Żółtka wybić do miski. Dodać olej arachidowy oraz jasny i ciemny sos sojowy...

Kurczak po chińsku

Z warzywami i makaronem ryżowym! Ale pałeczki nie są obowiązkowe...

Kotlety de volaille

W wersji klasycznej, z masłem i koperkiem...

Pierś kurczaka w jałowcu z rusztu

Na bloku soli himalajskiej...

Wróć do listy przepisów