Cebulę pokroić w półplasterki. Masło roztopić w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć tak długo, aż się skarmelizuje (powinna lekko zbrązowieć).
Wlać wino i brandy. Wymieszać i gotować przez chwilę, by alkohol zaczął parować.
Zalać bulionem, przyprawić solą i pieprzem, wrzucić listki tymianku, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Podawać w miseczkach z grzanką (zapieczoną z serem żółtym, np. gruyère). Udekorować gałązkami tymianku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wielu uważa, iż kuchnia francuska jest najlepsza na świecie. I dałoby się...
Klasyk, ale bez mięsa...
Oliwki przelać ze słoika na sito, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ząbek c ...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...
Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...