Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Fińskie bułeczki cynamonowe

Opis przygotowania

Mleko przelać do rondelka i podgrzać, ale nie gotować. Wkruszyć drożdże. Posłodzić szczyptą cukru. Doprawić mielonym kardamonem. Dodać masło.

Mąkę przesiać do miski. Dosypać cukier. Zrobić dołeczek i przelać do niego gorące mleko. Dodać żółtko (białko odłożyć). Posolić i wymieszać. Gdy zrobią się kluchy wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40-45 minut.

Po tym czasie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 40 cm. Posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasto. Ciasno zwinąć rulon i wyciąć trapezy. Ułożyć na blasze. Środek każdego ciasteczka delikatnie docisnąć palcem. Posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temperaturę do 200 st. i piec na złoty kolor (przez 15-20 minut).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 491
Ewa gotuje - odc. nr 491

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od śniadaniowego...

 

Podobne przepisy

Kruche ciasto jabłkami przekładane

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysie ...

Biszkopt z borówkami i malinami

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...

Piernik z myślą o świętach

Masło rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinno się zagotować). Wsypać cukier, ...

Wróć do listy przepisów