Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od śniadaniowego hitu ostatnich miesięcy – jajek po turecku. Bazą tej potrawy, oprócz rzecz jasna jaj kurzych, jest gęsty jogurt grecki doprawiony oliwą, czosnkiem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Na takim sosie lądują jajka poszetowe okraszone roztopionym masłem aromatyzowanym słodką, mieloną papryką (w wersji pikantnej można zastąpić ją chili). Na danie główne będzie przysmak z Grecji – zapiekanka makaronowa giouvetsi. Tradycyjne greckie danie można przygotować z różnych rodzajów mięsa (wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub drobiu). Bardzo ważną rolę w giouvetsi gra orzo – niezwykle popularny w krajach śródziemnomorskich makaron, który kształtem przypomina ziarenka ryżu (w Grecji znany jest pod nazwą kritharáki). Na deser Ewa zrobi wyśmienite bułeczki pachnące kardamonem i cynamonem.
Z sosem jogurtowym...
Zapiekanka z Grecji-;)
Z kardamonem!